Wat vermindert daadwerkelijk de milieuvervuiling van het autoverkeer? De uitstoot van broeikasgassen door het wegverkeer is tussen 1990 en 2019 (voor de corona mobiliteitsdip) met 9 procent gestegen. Extra maatregelen zijn nodig om de uitstoot van broeikasgassen in lijn te… lees verder
Nederland is te afhankelijk van buitenlandse energie. Nu importeren we 72% van alle energie (CBS-cijfers over 2023 inclusief bunkers). Dit maakt Nederland kwetsbaar voor geopolitieke chantage van bijvoorbeeld Rusland, Qatar en de VS. China is maar voor 20% afhankelijk van buitenlandse energie en de VS zijn netto-exporteur (zie de grafiek).
Kunnen we meer eigen energie winnen? De eigen gas- en oliewinning was in 2023 goed voor 12% van ons totale energieverbruik, maar dit aandeel zakt al jaren en daalt verder naar nul. Winning van alle bewezen voorraden gas en olie, dekt slechts ongeveer een jaar energieverbruik. Voor zonne- en windenergie ligt het precies andersom. Nu leveren die nog maar 5% van het verbruik, maar dit kan in 2035 al 15% zijn van het huidige verbruik en in 2050 een derde. Daarom zijn zon en wind essentieel om minder afhankelijk te worden van de macht van buitenlandse energieleveranciers.
Hiervoor is een snelle elektrificatie van onze energievoorziening nodig. Zon en wind moeten snel groeien en de elektriciteitsnetten moeten voldoende capaciteit krijgen. Elektrificatie van het wegverkeer en warmtepompen besparen bijna 30% op het finale energieverbruik, omdat deze technieken veel energie efficiënter zijn dan verbanding van fossiele brandstoffen in auto’s en gasketels. Investeringen in zon, wind, warmtepompen en elektrisch vervoer maken de economie minder kwetsbaar. Ze sparen ook miljarden uit aan de invoer van fossiele brandstoffen. In 2023 bedroeg de netto-rekening voor import van fossiele energie 12 miljard euro.
Mei 2025
