Ga naar hoofdinhoud

Het Kremlin versus de Green Deal

De recente stijging van de gasprijs heeft velen wakker geschud. Meningen verschillen echter over welke reactie nodig is. De vervijfvoudiging van de gasprijs sinds maar van de jaar, laat duidelijk zien hoe afhankelijk Europa is van de invoer van gas. Veertig procent hiervan komt uit Rusland. Poetin heeft de gaskraan eerder gebruikt om politieke ontwikkelingen in Oekraïne te beïnvloeden en veel waarnemers vermoeden dat de druk nu gaat over afronding van de nieuwe gaspijp tussen Rusland en Duitsland. Het Kremlin ontkent dit uiteraard.

Hoewel de waarheid verborgen blijft in de mist van geopolitieke machtsstrijd, zal Europa in elk geval conclusies moeten trekken. We moeten onze afhankelijkheid van de invoer van fossiele energie sterk terugbrengen.

De Verenigde Staten heeft Europa vaak gewaarschuwd om de afhankelijkheid van Russisch gas te verminderen. Zie mijn paper Oil Security Europe uit 2016. De VS kiezen voor militaire macht om de ongestoorde aanvoer van fossiele energie te waarborgen. Europa moet een andere koers kiezen en de inspanningen voor de energietransitie verhogen.

Invoer van fossiele energie moet van de huidige negentig procent omlaag naar nul in 2050. Dit versterkt de Europese soevereiniteit, zorgt voor meer banen, beschermt de Europese economie tegen de schokken van sterk fluctuerende energieprijzen en bespaart ons driehonderd miljard euro aan jaarlijkse invoer van fossiele energie.

Hoe sneller Europa haar afhankelijkheid van de invoer van olie en gas afbouwt, hoe beter het is. Laten we ons niet laten afleiden door lobbyisten van belanghebbende industrieën die beweren dat de Europese Green Deal de oorzaak is van de gestegen gasprijzen. In tegendeel, de Green Deal is het grootste deel van de oplossing.

Door minder olie en gas te gebruiken, gaat de marktprijs ervan naar beneden. Dit is goed nieuws voor grote importeurs, zoals de Europese Unie. De prijs van olie daalt naar 24 dollar per vat en de prijs van gas naar een zesde van het huidige hoge niveau, als gevolg van klimaatbeleid in lijn met het Parijs akkoord. Dit blijkt uit onderzoek van de International Energy Agency. Exporteurs van olie en gas krijgen onvermijdelijk minder geld binnen. De lage prijzen en verminderde uitvoer door mondiaal klimaatbeleid kosten Rusland ongeveer tien procent van hun BNP. Welk land zou zich niet inzetten om deze economische schade te voorkomen?

21 oktober 2021

Back To Top